Hoe ben je hier terecht gekomen?
via vrienden
via een zoekmachine
via het internet
weet niet meer


Het Maagd-kind leert door imiteren en past zich ook gemakkelijk aan aan discipline. Wel heeft het moeite met dwang, en vooral met kritiek. Het is vanuit zichzelf al zo ijverig en zorgvuldig dat het van kritiek zelfs ziek kan worden. Als het volgens u iets fout doet, leg dan op een vriendelijke manier uit wat er mis is of wat u niet wilt hebben. Het kind zal de eerste zijn om zijn eigen fouten te willen herstellen.

Het gaat hier om een vriendelijk, behulpzaam en serieus kind. Het neemt de verantwoordelijkheid voor taken op zich en voert deze perfect uit. Het voelt zich graag nuttig, is efficiƫnt en betrouwbaar. Het is gemotiveerd tot goede scholing, want het weet graag minstens net zoveel als anderen. Komt men hieraan niet tegemoet, dan voelt het zich ontoereikend en trekt het zich in zichzelf terug. Zorg dat het kan beschikken over boeken en allerlei opvoedkundig speelgoed. Het Maagd-kind benaderen, is moeilijk. Het mist de kinderlijke spontaniteit en is gereserveerd. Het moet de ander eerst beter kennen voordat het meer van zichzelf laat zien. Daarbij let het kritisch op de feiten en de motieven van de ander. Wees duidelijk en eerlijk tegen het kind. Het heeft ook veel liefde nodig, bij voorkeur in de vorm van fysiek contact. Omdat het zo precies is en snel vastroest in routines, is het belangrijk zijn fantasie te stimuleren.

De bescheidenheid en behulpzaamheid van het Maagd-kind komt onder meer voort uit zijn opvatting - diep van binnen - dat het niet veel aandacht waard is. Daardoor houdt het mensen op een afstand. Het is ook faalangstig, waardoor het geneigd is taken op te geven al voor het eraan begonnen is. Het Maagd-kind heeft veel aanmoediging en complimentjes nodig om zijn zelfbeeld positief om te buigen.